Consiliere genetica+40 (747) 046 118Test RT-PCR SARS-CoV-2+40 (747) 246 371Luni - Duminica12:00-14:00

Afla despre cancerul ereditar

Informatiile despre un risc genetic crescut va ajuta sa creati, impreuna cu medicul dumneavoastra, un plan personalizat pentru prevenirea sau detectarea cancerului intr-un stadiu incipeient si mai usor de tratat.

10-15% dintre cancere sunt cauzate de mutatii genetice mostenite

Cancerul ereditar este cauzat de o mutatie genetica mostenita. In aceasta situatie, in mod obisnuit, se constată un model recurent de cancer de-a lungul a doua sau trei generatii (mai multi membri ai aceleasi familii diagnosticati cu acelasi tip de cancer si membri ai familiei diagnosticati cu cancer mult mai tineri decat media).

Cancerul familial se refera la acel cancer care apare in familii cu o frecventa mai mare. Daca acest tip de cancer nu are asociata o mutatie specifica, cancerul familial poate avea o componenta ereditara care nu a fost inca identificata.

Cancerul spontan se refera la acel tip de cancer care apare ca urmare a mutatiilor spontane acumulate de o persoana in timpul vietii. Cancerul spontan nu poate fi explicat doar de o singura cauza. Sunt si alti factori care pot contribui la dezvoltarea unui cancer spontan, cum ar fi: imbatranirea, stilul de viata sau expunerea la anumiti factori de mediu.

O mutatie poate influenta semnificativ aparitia unui cancer

Mutatiile genelor analizate de TESTUL PENTRU CANCERUL EREDITAR nu sunt des intalnite, dar atunci cand sunt prezente, cresc semnificativ riscul de a face cancer.

De exemplu, o mutatie BRCA1 poate creste semnificativ riscul unei femei de a face cancer de san (pana la 81%). O mutatie a genei APC poate creste riscul pentru cancerul colorectal al unui barbat sau al unei femei pana la 70-100%.

Medicul dumneavoastra poate ajusta planul de screening medical in cazul in care aveti o mutatie

Informatiile referitoare la prezenta unei mutatii care creste riscul aparitiei unui cancer va permite, dumneavoastra si medicului dumneavoastra, sa creati un plan de screening personalizat care sa va creasca sansele de diagnosticare timpurie.

Diagnosticarea timpurie poate creste sansele de supravietuire

Ratele de supravietuire cresc semnificativ atunci cand cancerul este diagnosticat timpuriu, in stadii ce pot fi tratate.

Cum influenteaza mutatiile riscul la femei

O mutatie poate influenta semnificativ riscul unei femei de a dezvolta cancer.

De exemplu, o mutatie BRCA1 poate creste riscul de cancer de san pana la 81% si de cancer ovarian pana la 54% pana la 80 de ani.

Mutatiile genelor BRCA1 si BRCA2 se gasesc in aproximativ 1 la 300 de indivizi, dar cresc semnificativ riscul pentru cancer. Mutatiile in alte gene sunt mai des intalnite, dar au un efect mai scazut asupra riscului de a dezvolta un cancer ereditar.

Cum influenteaza mutatiile riscul la barbati

O mutatie poate influenta semnificativ riscul unui barbat de a dezvolta un cancer ereditar.

De exemplu, o mutatie a genei APC poate creste riscul de cancer colorectal pana la 70-100% pana la 80 de ani daca nu este tratata.

Mutatiile genei APC sunt rare – mai putin de 1% din cancerele colorectale – dar influenteaza semnificativ riscul pentru cancer. Mutatiile in alte gene sunt mai des intalnite, dar au un efect mai scazut asupra riscului de a dezvolta un cancer ereditar.

Te ajutam sa intelegi despre riscul tau pentru cele mai des intalnite cancere ereditare

Testul pentru cancerul ereditar analizeaza 30 de gene. O mutatie a unei dintre aceste gene poate creste riscul de a dezvolta un cancer ereditar, inclusiv cancerul de san, ovarian, colorectal si de prostata.

Cele mai relevante gene în cancerele ereditare

Testul pentru cancerul ereditar analizeaza cele mai relevante gene ale caror mutatii pot creste riscul pentru cancerele ereditare

Rudele pot beneficia de informatiile testului

Rezultatele dumneavoastra pot fi utile si rudelor, indiferent de sex.

Barbatii, la fel ca si femeile, pot transmite mutatiile copiilor lor, iar copiii, atat fetele, cat si baietii, pot mosteni aceste mutatii. Daca un individ are o mutatie, este o probabilitate de 50% ca si fratii si copii lor sa aiba aceeasi mutatie.

Rezultatul negativ pentru o mutatie cunoscuta in familie este o informatie importanta.

Daca una dintre rude este purtatoare a unei mutatii si rezultatele dumneavoastra indica faptul ca nu aveti aceeasi mutatie, inseamna ca nu ati mostenit acea mutatie. De exemplu, daca sora dumneavoastra are mutatia MLH1 si dumneavoastra nu o aveti, riscul pentru a dezvolta cancer colorectal, uterin sau alte tipuri de cancer este acelasi ca al oricarei alte persoane.

Chiar daca rudele dumneavoastra nu au o mutatie identificata, un rezultat negativ rezultat in urma Testului pentru cancer ereditar poate indica un risc minim de a avea o predispozitie mostenita pentru anumite tipuri de cancer.

Va recomandam sa consultati istoricul familial pentru a intelege cine a avut cancer si cine a fost testat genetic pentru cancer ereditar.


Copyright by AMS 2018. All rights reserved.