Consiliere genetica+40 (747) 046 118Test RT-PCR SARS-CoV-2+40 (747) 246 371Luni - Duminica12:00-14:00

Intrebari frecvente
Test BRCA Extins

1. Ce inseamna un test comandat de medic?

Toate testele genetice furnizate de AMS Laborator Genetic sunt comandate de un medic. Medicul dvs poate face acest lucru pentru dvs. sau AMS LAborator Genetic poate avea un medic independent care va consiliaza si va va comnda testul, daca este cazul.

2. Cum este implicat medicul meu?

Medicul dvs. va primi automat o copie a rezultatelor dvs., daca a comandat testarea sau ii putem trimite o copie la solicitarea dvs. Este important sa discutati cu medicul dvs., sa va prezentati rezultatele si sa discutati despre pasii urmatori, cum ar fi un plan personalizat de screening si prevenire a cancerului.

3. Care este diferenta intre testul BRCA Extins de la AMS Laborator Genetic comparativ cu alte teste BRCA?

Testul nostru analizeaza peste 2.000+ modificari ale genelor BRCA și a altor 17 gene relevante, asociate cu un risc crescut de cancer la san, ovar și endometrial. Unele teste genetice analizeaza doar la cateva modificari ale genelor BRCA. Acest lucru conteaza, deoarece va poate oferi o intelegere mai completa a genelor frecvent asociate cu cancerul de sân, ovar și endometrial.

4. Cat de repede obtin rezultatul?

Ne preocupa sa va oferim rezultate de inalta calitate, ceea ce inseamna acordarea unei atentii individuale fiecarei probe. Timpul mediu de obtinere a rezultatului este in prezent de 3-4 saptamani de la momentul acceptarii kitului dvs. activat la laborator, insa timpul efectiv va fi depinde de analiza datelor asociate fiecarui esantion.

5. Cat de precis este testul?

Analiza dvs. genetica are loc intr-un laborator care este acreditat de CAP si certificat conform standardelor CLIA. Detinem o validare extensiva si am consultat cercetatorii de renume in laboratoarele clinice pentru a confirma calitatea inalta a instrumentelor noastre de analiza bioinformatica si de analiza a variantelor. Intr-un studiu orb, testul BRCA Extins a detectat variante genetice cu o acuratete de peste 99%.

6. Testele de sange nu sunt mai exacte?

Saliva si sangele sunt specimene la fel de precise pentru testul genetic. ADN-ul extras din esantionul dvs. este acelasi, indiferent daca provine din saliva sau din sangele dumneavoastra.

7. Cum influenteaza genetica cancerul?

Cancerul este complex si are multe cauze. Cele mai multe tipuri de cancer sunt sporadice, ceea ce inseamna ca nu se datoreaza unei cauze identificabile. Dar aproximativ 10-15% din cancerele mamare si ovariene se datoreaza schimbarilor genetice daunatoare, numite mutatii, care sunt transmise in familie.

Testul BRCA Extins este conceput pentru a detecta mutatii in genele BRCA1, BRCA2, ATM, BARD1, BRIP1, CDH1, CHEK2, EPCAM, MLH1, MSH2, MSH6, MUTYH, PTEN, PALB2, PMS2, RAD51C, RAD51D, TP53, STK11, care sunt asociate cu un risc crescut în principal pentru cancerul ereditar de san, ovar, endometrial. Aceste gene au fost asociate cu risc crescut și pentru alte tipuri de cancere cum este cel de colon, melanom, stomac, pancreatic sau prostată.

8. Rezultatul imi spune daca voi face cancer?

Testul BRCA Extins nu este conceput pentru a va spune daca faceti sau nu cancer.

Testul BRCA Extins analizeaza genele BRCA1 si BRCA2 +17 alte gene care au fost asociate cu risc crescut de cancer ereditar de san, ovar, endometrial. Testarea pozitiva pentru o mutatie a uneia dintre aceste gene nu inseamna ca aveti cancer sau ca veti dezvolta cu siguranta cancer in timpul vietii.

9. Ce inseamna un rezultat negativ?

Majoritatea oamenilor primesc un rezultat negativ, ceea ce inseamna ca nu au fost identificate mutatii in genele testate. Este important sa intelegeti ca acest rezultat nu va elimina riscul de cancer ereditar. In timp ce mutatiile in genele testate cauzeaza unele cazuri de cancer ereditar de san si ovar, sau endometrial mutatiile in alte gene pot creste riscul pentru acestea si alte forme de cancer.

De asemenea, cele mai multe tipuri de cancer nu sunt mostenite; riscul de cancer poate fi, de asemenea, influentat de factori non-genetici cum ar fi mediul, stilul de viata si istoria familiala, fara o legatura genetica cunoscuta. Medicul dvs. va poate ajuta sa stabiliti modul in care planul dvs. de screening ar putea fi influentat de acesti factori si daca este adecvata testarea suplimentara pentru dvs.

Daca aveti o istorie personala sau familiala a cancerului, poate doriti sa luati in considerare testul pentru cancerul ereditar de la AMS Laborator Genetic.

10. Ce inseamna un rezultat pozitiv?

Un procent mic de persoane primesc un rezultat pozitiv. Aceasta inseamna ca o mutatie care creste riscul pentru cancerul de san, ovar, endoemtrial si alte tipuri de cancer ereditare, a fost identificata in gena analizate. Acest rezultat nu inseamna ca aveti cancer sau ca veti dezvolta cu siguranta cancer in timpul vietii. Dar, este important sa discutati rezultatele cu medicul dvs. pentru a crea un plan de screening personalizat si de prevenire.

11. Ce inseamna pentru familia mea daca testul este pozitiv pentru o mutatie?

Genele sunt transmise in familii. Daca aveti o mutatie, exista o sansa de 50% ca si fratii si copiii dvs. sa aiba aceeasi mutatie. Consilierul nostru, genetician certificat va poate ajuta sa intelegeti cine altcineva din familia dvs. ar putea beneficia de testarea genetica.

AMS Laborator Genetic va ofera Programul FAMILIAL care asigura testarea genetica a rudelor de gradul intai pentru 500 lei.

12. Cum este protejata intimitatea mea?

Luam foarte in serios confidentialitatea si colectam doar informatiile necesare pentru a va oferi o analiza de inalta calitate. Rezultatele dvs. sunt disponibile pentru dvs. si pentru medicul care a comandat testul dvs., precum si pentru toti alti medici sau persoane pe care le-ati desemnat explicit. Rezultatele testelor dvs. nu vor fi trimise de catre compania de asigurari, angajator sau orice alt furnizor de servicii medicale fara consimtamantul dumneavoastra.

13. Va este teama sa faceti un test genetic?

Nu trebuie sa aveti astfel de ingrijorari. Un rezultat genetic pozitiv nu inseamna ca aveti cancer sau ca veti dezvolta cu siguranta cancer in timpul vietii. Dimpotriva, veti putea construi un plan personalizat de evaluare periodica care sa va ajute sa preveniti aparitia unui cancer.

Studiile arata ca nivelul raspunsurilor anticipate la feedback-ul privind testarea genetica la rezultatele cu risc mai ridicat au avut efecte motivationale pozitive, cu modificari minime in atitudinea negativa. Testarea genetica are potentialul de a fi un instrument clinic sau preventiv util atunci cand este combinat cu informatii adecvate.


Copyright by AMS 2018. All rights reserved.