Consiliere genetica+40 (747) 046 118Test RT-PCR SARS-CoV-2+40 (747) 246 371Luni - Duminica12:00-14:00

Intrebari frecvente Panorama

1. Cine ar trebui sa faca testul prenatal neinvaziv Panorama?

Testul de screening prenatal neinvaziv Panorama este special conceput pentru femei de orice varsta care au o sarcina cu varsta de minim 9 saptamani. Nu poate fi folosit de femei ce au o sarcina cu 3 sau mai multi copii, femei ce au obtinut sarcina prin donare de ovocite sau mama surogat si a caror sarcina este multipla (doi sau mai multi copii) si femei ce au suferit un transplant de maduva.

2. Cand ar trebui sa fac testul Panorama?

Testul Panorama poate fi facut inca din a 9-a saptamana de sarcina.

3. Care sunt beneficiile efectuarii testului Panorama?

Incepand cu a 9-a saptamana de sarcina, o simpla proba de sange poate sa va spuna daca bebelusul dvs are risc crescut pentru sindromul Down sau pentru alte sindroame (Patau si Edwards). De asemenea, va poate spune sexul bebelusului.
Este un test neinvaziv si cu o acuratete foarte mare. Panorama identifica mai mult de 99% dintre sarcinile cu sindrom Down si are cel mai scazut numar de rezultate fals positive dintre toate testele de screening prenatal pentru cele mai cunoscute anomalii cromozomiale: trisomia 21, trisomia 18 si trisomia 13.

4. Cum pot solicita testul Panorama?

Daca sunteti interesata in obtinerea testului Panorama, puteti solicita acest lucru medicului care va urmareste sarcina sau ne puteti contacta la office@amsgeneticlab.ro.

5. Din ce tip de proba se lucreaza testul Panorama?

Testul Panorama necesita doar proba de sange de la mama.

6. Este necesara o proba si de la tata?

Nu

7. Pentru ce voi fi testata?

Panorama poate determina probabilitatea ca sarcina sa fie afectata de anomalii cromozomiale ce include sindromul Dowmn (trisomia 21), trisomia 18, trisomia 13, monosomia X si triploidii. Medicul dvs poate de asemenea recomanda testarea si altor anomalii cromozomiale (microdeletii) cu ajutorul testului Panorama. Microdeletiile incluse in panelul extins Panorama sunt: sindromul de deletie 22q11.2 (sindromul Di-George), deletia 1p36, sindromul tipatului de pisica, sindromul Prader-Wili si sindromul Angelman. De asemenea, Panorama poate determina sexul bebelusului.

8. Cand vor fi disponibile rezultatele?

Rezultatele vor fi disponibile in 10-12 zile lucratoare.

9. Cum stiu cand sunt disponibile rezultatele mele?

Veti primi rezultatele de la medicul dvs sau, in cazul in care ne-ati contactat direct, le veti primi pe adresa de e-mail scrisa in solicitarea de testare.

10. Cum arata rezultatele?

Cand primiti rezultatele Panorama, acestea pot afirma urmatoarele:

• Un rezultat ‘low risk’/’probabilitate redusa’ indica o sansa redusa ca fatul sa fie afectat de una din anomaliile cormozomiale descrise, dar nu garanteaza cromozomi normali sau existenta unui fat sanatos.

• Un rezultat ‘high risk’/’probabilitate crescuta’ nu indica faptul ca bebelusul dvs are o afectiune ci, mai degraba, indica faptul ca exista un risc crescut ca fatul sa prezinte una din anomaliile cromozomiale testate, dar nu confirma ca fatul manifesta boala. Testele de diagnostic prenatal, cum ar fi biopsia de vilozitati coriale (CVS) sau amniocenteza sau testarea bebelusului dupa nastere sunt recomandate pentru confirmare, înainte de a se lua orice alte decizii ireversibile. Medicul dumneavoastra va va comunica care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmati, incluzând un consult de specialitate.

• ‘No result’/’Fara rezultat’: intr-un procent mic de cazuri, Panorama ar putea sa nu obtina suficiente informatii din proba dvs de sange pentru a oferi cu acuratete un rezultat. In aceasta situatie, s-ar putea sa vi se solicite o noua proba de sange, fara a vi se solicita costuri suplimentare.

11. Cu cine pot vorbi despre rezultatele testului meu Panorama?

In mod obisnuit, veti primi rezultatele testului Panorama de la medicul dvs. Daca aveti intrebari specifice, va puteti adresa in scris la office@amsgeneticlab.ro.

12. Testul Panorama este decontat de Asigurarile de Sanatate?

Nu, Casa de Asigurari de Sanatate nu suporta costurile testului Panorama.

13. In cazul unui rezultat ‘high risk’ / ‘risc crescut’ firma AMS suporta costurile procedurii de amniocenteza / CVS?

Testul Panorama are cea mai scazuta rata de rezultate fals pozitive si fals negative. Din acest motiv, firma AMS nu suporta costurile procedurii de amniocenteza/CVS.


Copyright by AMS 2018. All rights reserved.