Consiliere genetica+40 (747) 046 118Test RT-PCR SARS-CoV-2+40 (747) 246 371Luni - Duminica12:00-14:00

Test prenatal neinvaziv pentru sindroame monogenice, Vistara

Vistara faciliteaza diagnosticarea timpurie a bolilor monogenice

Test prenatal neinvaziv, Panorama
Test prenatal neinvaziv pentru sindroame monogenice, Vistara
Test pentru identificarea purtatorilor de mutatii genetice ce pot fi transmise viitorilor copii, HorizonCe este Vistara?

Vistara este un test prenatal neinvaziv (NIPT) care testeaza mutatiile monogenice in ADN-ul liber circulant al fatului.

Vistara testeaza 30 de gene implicate intr-o serie de boli severe printer care: boli ale scheletului, boli cardiovasculare si boli neurologice.

Bolile testate cu ajutorul Vistara au o incidenta combinata de 1 la 600, mai mare decat cea a sindromului Down. Bolile indeplinesc cel putin una dintre urmatoarele criterii:

• Provoaca dizabilitati cognitive

• Necesita interventii chirurgicale sau medicale

• Afecteaza calitatea vietii


Testul Vistara are o sensibilitate analitica combinata >99% si o specificitate analitica combinata >99%, valori reiesite din studiile de validare.


Vistara poate identifica boli care altfel ar ramane neidentificate pana dupa nastere sau chiar in copilarie.

• Niciun alt test de screening prenatal neinvaziv (NIPT) nu poate identifica aceste boli, iar testele invazive nu garanteaza un diagnostic

• Istoria familiala nu este, de obicei, un bun indicator de risc pentru aceste boli care sunt, in majoritatea cazurilor, cauzate de mutatii de novo

• Investigatiile ecografice nu reprezinta indicatori de incredere in cazul acestor boli

Screeningul cu testul Vistara va poate ajuta in stabilirea unui plan de ingrijire prenatala si neonatalaTestarea timpurie cu ajutorul Vistara permite pacientelor recomandari catre specialist in morfologie materno-fetala sau catre alti specialist pentru investigatii specifice, cum ar fi: ecocardiograme fetale, RMN si evaluari anatomice tintite.
Diagnosticul prenatal al afectiunilor fatului permite medicilor si pacientelor sa planifice nasterea in centre ce dispun de dotarea necesara care sa asigure evaluarea imediata a starii bebelusului si administrarea tratamentului necesar.
Intelegerea acestor afectiuni genetice complexe inainte de nastere permite familiilor sa-si planifice resursele, sap una mai multe intrebari si sa anticipeze nevoile viitoare.


Este posibil ca bolile testate cu ajutorul testului Vistara sa nu fie identificate ecografic


Capacitatea de identificare ecografica a bolilor

Un numar semnificativ de boli nu pot fi identificate ecografic

Atunci cand nu exista o indicatie inca din timpul sarcinii a unei boli, medicii si pacientii nu se pot pregati pentru nasterea unui copil cu afectiuni

Deseori, constatarile ecografice au loc la varste avansate ale sarcinii

Aceste boli pot fi identificate ecografic doar in al treilea trimestru de sarcina cand confirmarea printr-un test invaziv poate prezenta risc de avort spontan

Multe boli au caracteristici nespecifice identificabile ecografic

Constatari nespecifice identificate ecografic, cum ar fi translucenta nucala si malformatiile cardiace, pot avea o varietate de cause.


Copyright by AMS 2018. All rights reserved.