fbpx
 

Laborator genetic

Avem o echipă de specialiști dedicată îndeplinirii misiunii noastre
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://amsgeneticlab.ro/wp-content/uploads/2022/03/louis-reed-320x240.jpg

AMS Laborator Genetic a investit și investește permanent în consolidarea infrastructurii sale medicale. Astfel, compania dispune în prezent de echipamente de laborator de înaltă performanță și care sunt grupate în cadrul celor două nuclee ale activității sale de analiză:

 • Laboratorul de genetică.
 • Laboratorul de diagnostic molecular.

Laboratorul de genetică a pornit și s-a dezvoltat ca un proiect realizat în parteneriat cu compania americană Natera și a avut ca rezultat implementarea testului de screening prenatal neinvaziv PanoramaTM.

Laboratorul folosește cele mai moderne tehnologii genetice din lume, infrastructura sa fiind identică cu cea a laboratoarelor Natera. Totodată, specialiștii care efectuează analizele, alături de competența de specialitate în domeniu, au urmat și programe specifice de pregătire.

Laboratorul are toate tehnologiile necesare și e certificat și pentru realizarea de testări NGS – Next Generation Sequencing. Aplicaţiile tehnologiei NGS sunt foarte vaste, iar în laboratorul nostru pot fi implementate analize de profilare genetică în cancerele comune, în boli rare, precum şi analize pentru identificarea ţintelor moleculare asociate terapiilor oncologice.

În același timp, existența unui spațiu adecvat și cu dotare corespunzătoare este crucială pentru buna desfășurare a fluxului analitic și obținerea unor rezultate corecte.

Astfel, pentru eliminarea oricărui risc de apariție al unor contaminări accidentale, modul de organizare a laboratorului este bazat pe separarea spațială a diferitelor etape metodologice și pe asigurarea unui flux analitic unidirecțional. Metodologia de lucru a fost verificată și validată de specialiștii companiei Natera. (vezi certificatele de validare aici si aici)

https://amsgeneticlab.ro/wp-content/uploads/2022/03/national-cancer-320x240.jpg
 1. Camera recepție probe – Spațiu destinat recepției probelor (de la clinicile partenere) ce urmează a fi analizate;
 2. Camera biosecuritate – Are loc izolarea plasmei, extracția și purificarea ADN, stocarea ADN-ului extras.
 3. Camera Pre-PCR – Pregătirea bibliotecilor de ampliconi prin fragmentarea ADN și adăugarea de secvențe oligonucleotidice specifice și amplificarea enzimatică in vitro a acestuia prin reacția PCR.
 4. Camera Post-PCR 1 – Are loc purificarea bibliotecilor de ampliconi și verificarea acestora la electroforeza automată.
 5. Camera Post-PCR 2 – Spațiu destinat pentru amplificarea ADN (reacția PCR) și secvențiere (doua secvențiatoare Illumina – NextSeq 500 și NextSeq 550).

Laboratorul de diagnostic molecular permite realizarea de testări real time PCR. Acestea sunt utilizate atât pentru testarea prezenței infecției cu SARS-CoV-2, precum și pentru alte testări precum Bladder EpiCheck (pentru detectarea recurenței tumorilor vezicii urinare), a prezenței virusului papiloma uman (HPV) sau profil trombofilie.

Laboratorul respectă toate cerințele normative pentru  laboratoarele cu risc mediu spre ridicat de contaminare a personalului și este format din 7 camere:

 1. Camera de echipare personal – spaţiu destinat echipării personalului;
 2. Camera de recepție probe – spaţiu destinat recepţiei şi decontaminării probelor ce urmează a fi analizate;
 3. Camera de extracție – spaţiu destinat extracţiei acizilor nucleici din probele biologice (exudat naso faringian, salivă, aspirat bronşic şi altele) în vederea obţinerii ADN-ului sau ARN-ului;
 4. Camera prePCR – spaţiu destinat pregătirii amestecului de reacţie ce urmează a fi folosit în etapa de amplificare a acizilor nucleici;
 5. Camera PCR – spaţiu destinat amplificării şi purificării bibliotecilor de ampliconi în vederea pregătirii probelor pentru etapa de amplificare şi detecţie a ţintelor specifice tipului de test;
 6. Camera de decontaminare/dezechipare personal – spaţiu destinat decontaminării şi dezechipării personalului;
 7. Camera de deșeuri – spaţiu destinat depozitării deşeurilor rezultate în urma procesării probelor şi a celor rezultate din echipamentele de protecţie ale personalului.

Laboratorul este dotat cu toate echipamentele necesare efectuării testării de tip RT-PCR:

 • extractoare automate;
 • hote de biosecuritate;
 • echipamente specifice RT-PCR.