Autori:
Dr. Cristina Popescu – Departamentul de Oncogenetică, din cadrul AMS Laborator Genetic, București & Facultatea de Medicină și Farmacie, din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Arad.
Dr. Valeria Belengeanu – Facultatea de Medicină și Farmacie, din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Arad.
Progresele ştiinţifice din ultimii 10 ani au avut un impact major în descifrarea etiopatogeniei proceselor maligne. Este important să subliniem că aceste date au contribuit la introducerea de noi oportunităţi pentru medicina personalizată în practica clinică.
Obiectivul principal al medicinei de precizie este de a oferi tratamentele potrivite pacientului potrivit, la momentul potrivit.
Investigarea neoplaziilor prin secvenţierea de nouă generaţie (NGS) şi alte tehnologii de profilare moleculară, împreună cu tratamente mai eficiente promit atingerea acestui obiectiv.
Medicii pot selecta acum medicamente în funcţie de prezenţa/expresia unor biomarkeri specifici, cu scopul de a personaliza tratamentul fiecărui pacient.
Profilarea tumorii poate ajuta nu numai la creşterea şanselor de supravieţuire, ci şi la evitarea tratamentelor inutile sau a celor potenţial toxice.
Deşi această abordare pare promiţătoare, există câteva limitări privind implementarea testelor în practica oncologică de rutină. Unele sunt legate de sistemul de sănătate, cum ar fi accesul redus la terapii, costul tratamentelor, lipsa rambursării testelor sau lipsa disponibilităţii studiilor clinice, în timp ce altele sunt legate de testarea în sine, cum ar fi complexitatea informaţiilor moleculare generate, incertitudinea în jurul utilităţii clinice a datelor şi educaţia clinicienilor privind genomica. Acesta este contextul în care discutăm despre două direcţii majore de profilare moleculară a tumorilor solide care sunt utilizate în prezent în oncologie.
Citiți articolul integral pe www.medichub.ro.