Cancerul vezicii urinare este al 5-lea cel mai frecvent cancer din lumea occidentală, iar 70%-80% dintre pacienți sunt diagnosticați cu boală nonmusculoinvazivă. Se estimează că există 400.000 până la 800.000 de pacienți activi cu cancer de vezică urinară în Statele Unite, precum și 1 până la 2 milioane în Europa, care sunt supuși rezecției locale a tumorii. Datorită ratei ridicate de recidivă a bolii acești pacienții trebuie să facă 1-4 vizite de monitorizare în fiecare an. Monitorizările includ proceduri de cistoscopie care sunt invazive și dureroase, sunt negative în 90% din cazuri și detectează doar 70-80% din recidive. Atât cistoscopia, cât și citologia sunt subiective, costisitoare și foarte dependente de expertiza operatorului. Prin urmare, există o nevoie clară pentru un instrument non-invaziv, robust și simplu pentru a urmări pacienții cu cancer de vezică urinară nonmusculoinvaziv.
Bladder EpiCheck oferă pacienților și clinicienilor un test de urină simplu și obiectiv pentru a detecta recurența tumorilor vezicii urinare. Testul analizează modificări subtile specifice bolii în markerii de metilare ADN, permițând detectarea a 86%1 dintre cancerele cu risc ridicat (non Ta-LG). Cancerele cu risc ridicat2 sunt importante de detectat, deoarece sunt agresive și cel mai probabil să evolueze la cancer invaziv dacă nu sunt tratate imediat. Bladder EpiCheck a demonstrat o valoare predictivă negativă (NPV) de 99%1 pentru cancerul de grad înalt, ceea ce înseamnă că atunci când se primește un rezultat negativ Bladder EpiCheck, există șanse de 99%1 să nu fie prezent un cancer cu risc ridicat. Bladder EpiCheck este un test molecular obiectiv, ceea ce înseamnă că nu se bazează pe interpretarea umană. Rezultatul este pozitiv/negativ pentru prezența cancerului de vezică urinară, cu un rezultat numeric suplimentar între 0-100. Bladder EpiCheck poate fi utilizat într-un regim de supraveghere pentru a crește încrederea în detectarea recurenței și/sau pentru a reduce cantitatea de cistoscopii.
Bladder EpiCheck este destinate utilizării ca metodă non-invazivă pentru monitorizarea recurenţei tumorii în asociere cu cistoscopia la pacienţii diagnosticaţi anterior cu cancer la vezica urinară.
Biomarkerii de metilare a ADN-ului funcţionează ca un set de „comutatoare” care activează sau dezactivează gene specific pentru a permite diferitelor tipuri de celule să își îndeplinească rolul. Prin urmare, este un instrument eficient prin care se pot distinge aceste celule. Celulele canceroase prezintă modificări ale acestor biomarkeri comparativ cu celulele sănătoase. Acești biomarkeri pot distinge celulele canceroase de celulele sănătoase, în mod particular pentru cancerul evaluat, din fluide biologice, cum ar fi urina și sângele. Aceasta este exact ceea ce face testul Bladder EpiCheck.
Biomarker unic de metilare EpiCheck
Biomarkeri în cancerul de vezică
Gruparea metil (CH3)
Biomarkeri în celule sănătoase ale vezicii
EVALUAREA BIOCHIMICĂ:3
| BIOINFORMATICA:4
|
Rezultatele studiilor realizate în centrele de urologie din Olanda, Germania, Spania și Israel, au comparat Bladder EpiCheck cu cistoscopia, citologia și anatomo-patologia pentru detectarea recurenței cancerului vezicii urinare non-musculoinvazive. Printre utilizatorii și colaboratorii testului se numără spitale și medici urologi din Olanda, Austria, Germania, etc.
Avantaje:
În cazuri selecționate, dar nu numai, testul chiar poate reduce cistoscopiile de urmărire datorită valorii predictiv negative ridicate.
Referinţe
1-Witjes et al. Eur Urol Oncol 2018;1(4):307-313
2-Babjuk et al. https://uroweb.org/guideline/non-muscle-invasive-bladder-cancer/
3-Frumkin et al. Forensic Sci Int Genet. (2011) 5(5):517-24
4-Wasserstrom et al. Forensic Sci Int Genet. (2013) 7(1):136-42
5-Frumkin et al. CNAPS 2019 Poster p-21S