fbpx
 

Panorama – Testul genetic cu cea mai mare acuratețe dintre testele genetice neinvazive pe care gravida le poate face în timpul sarcinii

De vorbă cu Ruxandra Luca

Parcă a fost ieri. L-am rugat pe M. sa ne întâlnim la o cafenea, aveam sa ii spun ceva important. Așa a aflat ca va deveni tata pentru a treia oara, in fata unui suc de portocale și a unei felii de tort cu morcovi. Ne-am programat o vizita  la doctor, în aceeași zi. Mi s-a recomandat o analiza simpla de sânge, pentru a afla dacă sarcina se dezvolta normal.

-Ce aveți acasă, m-a întrebat asistenta.

-Doi băieți, i-am răspuns.

A parut ușor dezamăgită.

-Și, vreți sa știți repede și 100% ce va fi al treilea?

M-am bâlbâit. Cum m-ar fi putut ajuta informația asta, la momentul respectiv? Voiam sa știu, în primul rând, că am un copil sănătos. Și-apoi da, poate ar fi fost fain să aflu ca nu voi fi soacra cu trei nurori, deși așteptam orice copil cu aceeași iubire. Mă rog, discuția despre bobul de mazăre din burta mea s-a oprit acolo, nici eu nu am mai întrebat cum pot afla atât de repede dacă va fi fată sau băiat,  nici asistenta nu a mai insistat.

Mi s-a confirmat, în scurt timp, că sarcina se dezvoltă normal. Apoi am mers la controalele obișnuite, recomandate de medicul meu, pana la finalul sarcinii.

Târziu abia, după ce am născut, am aflat ca certitudinea aceea de 100% privind sexul copilului din burtă ți-o oferea testul Panorama. Vorbim de un test neinvaziv de screening prenatal care evaluează riscul apariției unor tulburări genetice la bebeluș, începând cu săptămâna a 9-a de sarcină. Panorama analizează ADN-ul liber circulant al copilului, dintr-o probă de sânge recoltată de la mamă. Deci treaba cu sexul celui mic venea mai mult ca un bonus, valoarea și beneficiile testului erau altele.

Citește articolul integral pe www.ruxandraluca.ro  >>>  https://www.ruxandraluca.ro/testul-genetic-mare-acuratete-dintre-testele-genetice-neinvazive-care-gravida-poate-face-timpul-sarcinii/