Panorama este un test prenatal de screening pentru depistarea anomaliilor cromozomiale la făt și indicarea riscului.
A trecut mult timp de când am fost însărcinată, copiii noștri sunt mărișori, amândoi la școală. Totuși, îmi aduc aminte bine grijile.
Dacă ceva nu e bine cu copilul dinăuntru?
Probabil că a avut legătură și cu faptul că prima sarcină am pierdut-o, iar concluzia medicilor a fost că probabil embrionul nu a fost viabil, că ceva din el nu a fost compatibil cu viața. Atunci m-am gândit că ceva din genele mele combinate cu genele omului nu se combină ideal. În secunda aceea s-a instalat în noi frica pentru viitorii noștri copii.
Am mers la toate ecografiile și morfologiile recomandate, am stat cu inima strânsă la fiecare măsurătoare și grimasă a medicului. Până nu am avut copiii în brațe, nu am fost liniștită. Bine, nici după asta n-am fost, dar măcar grijile au fost altele, gestionabile. Când nu vezi ce e înăuntrul tău, iar înăuntrul tău e cel mai prețios lucru din lume, este normal să-ți faci tot felul de gânduri.
Există azi multe teste care pot oferi multe informații despre făt și pentru care e nevoie doar de o probă din sângele mamei, fără niciun risc. Mai jos vă povestesc despre unul dintre ele, în speranța că o să vă fie de folos.
Ce este Panorama?
Este un test de screening prenatal non-invaziv care analizează sângele mamei pentru a determina dacă fătul din burtică suferă de anumite anomalii cromozomiale.
El oferă informații pentru următoarele afecțiuni:
- Sindromul Down, care se numește trisomia 21 (cu o rata de precizie mai mare de 99%)
- Sindromul Edwards este identificat când apare trisomia 18
- Sindromul Patau, diagnosticat prin prezența trisomiei 13
- Sindromul Turner sau monosomia X
- Sindromul Klinefelter
- Sindromul Jacobs
- Sindromul Triplu x
Testul Panorama extins permite identificarea și a altor cinci sindroame de microdeleții 1p36, sindromul “Cri-du-Chat”, sindromul Angelman, sindromul Prader-Willi și sindromul DiGeorge. De asemenea, testul poate determina sexul copilului.
Panorama detectează tulburări genetice pe care alte teste nu le detectează, cum ar fi sarcina molară, triploidiile si sindromul geamănului dispărut.
Testul se procesează în România?
Testul este recoltat și prelucrat în România de AMS Laborator Genetic.
Citește articolul integral pe www.printesaurbana.ro >>> https://www.printesaurbana.ro/2020/06/testul-prenatal-sange-care-identifica-cele-comune-anomalii-cromozomiale-panorama.html