Testarea farmacogenetică (PGx)

Un test simplu prin care medicul poate stabili care medicamente şi doze sunt
potrivite pentru dumneavoastră.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://i0.wp.com/amsgeneticlab.ro/wp-content/uploads/2021/12/91652396-portrait-of-cheerful-lovely-cute-couple-with-beaming-smiles-hugging-and-looking-at-camera-over-grey-.webp?resize=320%2C240&ssl=1

Pacienţii a căror schemă de tratament cuprinde mai multe medicamente sau ale căror afecţiuni necesită stabilirea unui tratament prin încercări succesive ale unor scheme de medicaţie au nevoie de alegerea medicamentului care dă cele mai bune rezultate.

Genele noastre sunt unice, ceea ce ne face să metabolizăm diferit medicamentele. Anumite medicamente pot genera efecte secundare sau nu sunt destul de eficiente.

Ȋn prezent, peste 250 de medicamente prescrise pe bază de reţetă conţin informaţii farmacogenetice în prospectul lor, aprobate de FDA.

AMS Laborator Genetic vă propune testarea PGx.

Testarea PGx poate ajuta medicul să înţeleagă modul în care interacţionează medicamentele cu genele dvs.

Studiile au arătat că integrarea informaţiilor din testele farmacogenetice în procesul de prescriere a medicamentelor, poate contribui la îmbunătăţirea eficacității şi la reducerea efectelor adverse.

Paneluri PGx

Testele farmacogenetice se regăsesc sub forma unor paneluri generale, dedicate unor specialităţi medicale.

Toate testele includ un instrument de asistenţă clinică care ajută la identificarea potenţialelor interacţiuni medicament-medicament şi / sau medicament-genă.

Panel Standard Farmacogenetică

CYP3A4, CYP3A5, CYP2C9, CYP2C19 si CYP2D6

Panel Complet Farmacogenetică

ADRA2A, CYP1A2, CYP3A4, CYP3A5, CYP2B6, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP4F2 / VKORC1, COMT, DPYD, F2 (Factor II), F5 (Factor V) Leiden, GRI, IFNL3 (IL28B), MTHFR, NAT2, OPRM1, SLCO1B1, TPMT, UGT1A1

Panel Farmacogenetică Cardiologie

CYP3A4, CYP3A5, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, APOE, F2 (Factor II), F5 (Factor V) Leiden, MTHFR, SLCO1B1 (statins), VKORC1 (warfin)

Panel Farmacogenetică Psihiatrie

CYP3A4, CYP3A5, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, GRIK4 (citalopram), HTR2A (SSRIs, non-SSRIs), HTR2C (antipsihotice)

Analiza rezultatelor se face pe baza informaţiilor furnizate de testarea farmacogenetică (PGx), combinate cu analiza farmacistului clinician şi datele ştiinţifice aprobate de agenţiile de reglementare din domeniu.

Medicul care prescrie beneficiază de o platformă de suport clinic specializată, numită YouScript. Pe baza dovezilor clinice actuale, YouScript este singurul software care oferă o bază biologică pentru a înţelege de ce apar eventuale interacţiuni şi apoi informează despre alternative mai sigure şi mai eficiente pentru fiecare pacient în parte.