fbpx
 

SCHIMBAREA PARADIGMEI DE TRATAMENT ONCOLOGIC, DE LA TRADIȚIONAL LA MODERN, PRIN TESTELE GENETICE DIN PORTOFOLIUL AMS LABORATOR GENETIC

Din 2016, AMS Laborator Genetic a adus în România testările genetice de ultimă generație. Prin propriul laborator de genetică pe care compania îl deține,AMS Laborator Genetic facilitează  accesul clienților din România, fie aceștia doctori sau pacienți, la informațiile genetice care au un rol semnificativ în terapia personalizată în oncologie, și nu numai.

În condițiile în care testările genetice au început să reprezinte o soluție din ce în mai folosită în abordarea medicală personalizată, într-o arie extrem de diversă de patologii, compania AMS Laborator Genetic caută permanent să identifice testări performante și inovative, capabile să aibă un beneficiu cât mai important pentru sănătatea pacienților.

Două dintre testările genetice pe care le vom prezenta în continuare au rolul de a transforma informațiile moleculare în strategii de tratament și de a oferi informații precise pacienților oncologici cu privire la starea lor de sănătate.

Testul OncoDeep® este special conceput pentru a ajuta oncologii să determine cel mai bun tratament pentru pacienții diagnosticați cu tumori solide avansate, este cel mai cuprinzător test de biomarkeri disponibil pe piața din România și reprezintă o soluție în abordarea personalizată a cancerului. Acest test genetic determină dacă terapiile țintite, chimioterapia, imunoterapiile și terapiile hormonale sunt utile și este singurul test care acoperă toate aceste opțiuni de tratament.

OncoDeep® combină secvențierea de nouă generație (NGS) cu imunohistochimia (IHC), oferind o imagine cuprinzătoare a profilului tumorii, cu informații despre ADN, ARNm și proteine, și permite astfel identificarea unor opțiuni terapeutice suplimentare pentru pacient. Acest tip de test poate fi efectuat și pe specimene lichide de biopsie, fie în combinație cu profilarea moleculară a tumorii, fie singur.

Între beneficiile clinice pentru pacienții cu cancer pe care OncoDeep® le redă, se numără:
• Identificarea tuturor tratamentelor care ar putea fi eficiente  pentru cancerul respectiv;
• Identificarea mutațiilor care ar determina rezistența la un anumit tratament;
• Identificarea studiilor clinice oncologice adecvate;
• Înțelegerea motivului pentru care un tratament pentru cancer a încetat să funcționeze.

Panelul de gene OncoDeep® conține un total de 638 de gene care au fost atent selecționate pe baza relevanței lor biologice și terapeutice.

Testul Signatera ajută pacienții să înțeleagă mai bine evoluția bolii și oferă o perspectivă aprofundată doctorilor oncologi în vederea monitorizării probabilității de recurență sau progres al cancerului după tratament. După tratarea cancerului, orice celule canceroase rămase în organism pot deveni active și pot începe să se înmulțească, provocând o recidivă a bolii. Detectarea timpurie a acestora poate indica faptul că tratamentul nu a fost complet eficient sau că tratamentul a fost incomplet și se poate interveni rapid cu ajustarea planului de tratament, astfel testul Signatera este un aliat de nădejde în detectarea bolii reziduale minime Signatera este cel mai sensibil test de detectare a MRD, fiind cu adevărat individualizat și personalizat pentru fiecare pacient. Testul folosește setul unic al mutațiilor genetice tumorale ale pacientului care poate detecta cantități foarte mici de ADN tumoral circulant, înainte ca recurența cancerului să poată fi observată cu ajutorul instrumentelor imagistice tradiționale, cum ar fi CT sau RMN.

Odată ce un test personalizat este proiectat, sângele unui pacient poate fi folosit pentru a monitoriza cu precizie prezența sau absența bolii în timp. Testarea minimă a bolii reziduale poate ajuta deoarece:
•Arată cât de bine a răspuns cancerul la tratament;
•Confirmă recidiva mai devreme decât alte teste și monitorizează evoluția bolii oncologice.
• Identifică pacienții care ar putea beneficia de alte tratamente, cum ar fi transplantul de celule stem sau terapia combinată.

Portofoliul de teste genetice din cadrul AMS Laborator Genetic este disponibil în mod direct atât pacienților, cât și medicilor.

 

Apariție articol în Ediția Nr. 61 (4/2022) a publicației Oncolog-Hematolog.ro

Revista integrală este disponibilă abonaților www.medichub.ro